Обгрунтування галузевих пріоритетів іноземного інвестування - Шевченко, А.М. (Культура народов Причерноморья, 2014)
У статті виявлено галузеві пріоритети залучення прямих іноземних інвестицій в Україну,
які обґрунтовані тісною кореляцією чистого експорту та обсягу капітальних інвестицій у одній і тій
же галузі, для цього проаналізовано динаміку сільського, лісового та рибного господарств, добування
паливно-енергетичних корисних копалин, виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових
виробів, легкої промисловості, оброблення деревини, целюлозно-паперового виробництва, виробництва
коксу та продуктів нафтоперероблення, хімічної та нафтохімічної промисловості, виробництва іншої
неметалевої мінеральної продукції, металургійного виробництва, машинобудування, ці виявлені
пріоритети порівняні з результатами інших досліджень фахівців з іноземного інвестування, з цього
порівняння зроблено висновок про співпадіння більшої частини цих переліків. В статье выявлены отраслевые приоритеты привлечения прямых иностранных
инвестиций в Украину, обоснованные тесной корреляцией чистого экспорта и объема капитальных
инвестиций в одной и той же отрасли, для этого проанализирована динамика сельского, лесного и
рыбного хозяйств, добыча топливно-энергетических полезных ископаемых, производства пищевых
продуктов, напитков и табачных изделий, легкой промышленности, обработки древесины, целлюлозно-
бумажного производства, производства кокса и продуктов нефтепереработки, химической и
нефтехимической промышленности, производства другой неметаллической минеральной продукции,
металлургического производства, машиностроения, эти обнаруженные приоритеты сравнены с
результатами других исследований специалистов по иностранному инвестирования, из этого сравнения
сделан вывод о совпадении большей части этих перечней. The article proved, that one of the methods of identify sectoral priorities for capital investment is to
find the correlation coefficient of net exports and capital investment; there were identified sectoral priorities for
attracting foreign direct investment in Ukraine, it is well founded with close correlation of net exports and
capital investments in the same branch of industry. For this purpose the author analyzed the dynamics of
agriculture, forestry and fishery output, quarrying of energy minerals, food products, beverages and tobacco
products, light industry, wood processing, pulp and paper production, production of coke and refined petroleum
products, chemical and petrochemical industry, production of other non-metallic mineral products, metal
production, engineering industry; These sectoral priorities that were found out during the investigation had been
compared with studies of foreign investment specialists, this comparison concluded the coincidence of most of
these lists, and the negative correlation coefficient of «coke and refined petroleum products» was justified as
well.