Порушення правил уживання великої / малої літер у сучасних українських друкованих ЗМІ - Чепурко, К.О. (Культура народов Причерноморья, 2013)
У статті розглядаються порушення правил уживання великої / малої літер у власних назвах в
українських газетах кінця ХХ – початку ХХІ ст. Зокрема зазначається, що в нині чинному українському
правописі відбулися істотні зміни, що регламентують написання власних назв. Проведений аналіз дає
підстави стверджувати, що позанормативні відступи в уживанні великої літери в багатьох випадках
пояснюються не завжди адекватним розумінням чинних правил та «ідеологічними» мотивами, в інших
випадках причинами таких відхилень є неуважність або й просто недбалість авторів, літредакторів і
коректорів у сучасному контексті загального погіршення мовної культури. В статье рассматриваются нарушения правил употребления прописной / строчной буквы в
собственных именах в украинских газетах конца ХХ – начала ХХІ ст. В частности подчеркивается, что
в ныне действующем украинском правописании произошли существенные изменения, которые
регламентируют написание собственных имен. Проведенный анализ дает основания утверждать, что
ненормативные отступления в употреблении прописной буквы во многих случаях объясняется не всегда
адекватным пониманием действующих правил и «идеологическими» мотивами, в других случаях
причинами таких отклонений являються невнимательность или же просто небрежность авторов,
литредакторов и корректоров. The article considers the infringements of upper-case and lower case letter usage in proper names in
Ukrainian newspapers XX- XXI c. The considerable changes happened in Ukrainian spelling which is now in
force are thoroughly studied. They regulate the spelling of proper names.
The conducted analysis proved that non standard usages of upper-case letter are not always explained by
adequate understanding of acting rules and “ideological” incentives, in other cases the reasons of such
infringements are carelessness or may be simply the authors’ negligence as well as editors and proof-readers.
The study of the infringements of upper-case and lower case letter usages in proper names like the names of
state organizations, party, public or other organizations of both Ukrainian and other states as well as names of
history periods, famous history events, religious notions, names of machines’ and equipment’s trademarks as
well as abbreviations are analyzed.