Блок динамічної моделі формування зимостійкості рослинами озимої пшениці на півдні України в залежності від строків сівби - Блищик, Д.В.; Польовий, А.М.; Феоктістов, П.О. (Культура народов Причерноморья, 2014)
Представлені результати розрахунків блоку динамічної моделі формування зимостійкості
рослинами озимої пшениці для Південного Степу України на прикладі Одеської області. Ідентифіковані
параметри блоку моделі за даними лабораторно-польових експериментальних досліджень динаміки
агробіологічних показників в залежності від строків сівби. Встановлено значення строків сівби озимої
пшениці для формування вегетативної маси та накопичення вуглеводів в тканинах рослин. Визначені
оптимальні строки сівби, що забезпечують добру перезимівлю та сприяють реалізації потенціалу
сучасних сортів озимої пшениці. Отримана модель описує процес загартування рослин озимої пшениці
під впливом метеорологічних умов осіннє-зимового періоду в залежності від строків сівби і може
використовуватись для прогнозу їх перезимівлі як для конкретного поля, так і для великих посівних
площ. Середня помилка між розрахованими модельними значеннями та фактичними даними,
визначеними в ході лабораторно-польових експериментальних досліджень становить 20 та 16 % для
першого та другого строків сівби відповідно. Представлены результаты расчетов блока динамической модели формирования
зимостойкости растениями озимой пшеницы для Южной Степи Украины на примере Одесской области.
Идентифицированы параметры блока модели по данным лабораторно-полевых экспериментальных
исследований динамики агробиологических показателей в зависимости от сроков сева. Установлено
значение сроков сева озимой пшеницы для формирования вегетативной массы и накопления углеводов в
тканях растений. Определены оптимальные сроки сева, обеспечивающие хорошую зимовку и
способствуют реализации потенциала современных сортов озимой пшеницы. Полученная модель
описывает процесс закалки растений озимой пшеницы под влиянием метеорологических условий
осенне-зимнего периода в зависимости от сроков сева и может использоваться для прогноза их
перезимовки как для конкретного поля, так и для крупных посевных площадей. Средняя ошибка между
рассчитанными значениями и фактическими данными, определенными в ходе лабораторно-полевых
экспериментальных исследований составляет 20 и 16% для первого и второго сроков сева
соответственно. The results of the research of the dynamic model block of winter hardiness formation by the plants of
winter wheat in the Southern Steppe of Ukraine are presented, with the Odessa region as an example. The
parameters of the model block of winter hardiness formation by the plants of winter wheat according to
laboratory and field experimental observations of agrobiological indexes dynamics depending on sowing terms
are identified. The significance of sowing terms of winter wheat for the formation of vegetative mass and
accumulation of carbohydrates in plant tissues was determined. The optimum sowing terms which provide a
good wintering and promote the implementation of the potential of modern varieties of winter wheat were
determined. The model describes the process of hardening of winter wheat plants under the effect of
meteorological conditions of autumn - winter period depending on sowing terms and can be used for forecasting
of their wintering both for a particular field, and the large-scaled cultivated areas. The average errors between the
calculated model values and the actual data obtained in the laboratory and field experimental observations are 20
and 16 % for the first and second sowing terms respectively.