Ресурсні платежі як базові інструменти економічного механізму природокористування - Покатаєва, О.; Селезньова, О. (Вісник економічної науки України, 2013)
У статті досліджено сучасний стан навколишнього природного середовища в Україні. Визначено заходи, що здійснюються з метою створення безпечних умов для життя людини та відтворення природного навколишнього середовища та досліджено особливості їх фінансування. Встановлено проблему нестачі кошт які фактично виділяються для фінансування державних цільових екологічних програм. Доведено, що основним компонентом економічного механізму природокористування є ресурсні платежі, виявлено недоліки у механізмі їх справляння, та надано рекомендації щодо їх усунення. В статье исследовано современное состояние окружающей среды в Украине. Определены мероприятия, осуществляемые с целью создания безопасных условий для жизни человека и воспроизведения окружающей природной среды, исследованы особенности их финансирования. Установлена проблема нехватки средств, которые фактически выделяются для финансирования государственных целевых экологических программ. Доказано, что основным компонентом экономического механизма природопользования являются ресурсные платежи, выявлены недостатки в механизме их взимания, и даны рекомендации по их устранению. This paper investigates the current state of the environment in Ukraine. The measures undertaken to create a safe environment for human life and reproduction of the natural environment and the peculiarities of their funding. Found the problem to lack of funds actually allocated to finance the state Environmental Programs. It is shown that the main component of the economic mechanism of nature is a re-source payments, revealed deficiencies in the mechanism of their collection, and provided recommendations to address them.