«Новий регіоналізм» і розвиток теоретичних аспектів кластероутворення - Савельєв, Є. (Вісник економічної науки України, 2013)
Розглядаються мережеві виробничі системи, що формуються і функціонують на основі кластерних принципів організації і кооперації. Розвивається теорія нового регіоналізму. Показано, що формування регіонів не обмежується національними кордонами, а може включати певну частину території однієї або більшої кількості країн. Виділяються аспекти самоформування нових і ліквідація наявних регіонів. Припускається можливість створення регіонів на території кластеру в рамках діючих адміністративних утворень при перерозподілі функцій між ними. Осмислюються взаємозв’язки між геопростором як фізичним атрибутом, гомогенним геопростором регіональних середовищ, кіберпростором як геопростором всесвітнього павутиння. У методологічному аспекті кластери досліджуються як рушійна сила процвітання в умовах глобалізації. Рассматриваются сетевые производственные системы, создаваемые и функционирующие на основе кластерных принципов организации и кооперации. Развивается теория нового регионализма. Показано, что формирование регионов не ограничивается национальными границами, а может включать определенную часть территории одной или более стран. Выделяются аспекты самоформирования новых и ликвидация имеющихся регионов. Допускается возможность создания регионов на территории кластера в рамках действующих административных образований на условиях перераспределении функций между ними. Осмысливаются взаимосвязи между геопространством как физическим атрибутом, гомогенным геопространством региональных образований, киберпространством как геопространством всемирной паутины. В методологическом аспекте кластеры исследуются как движущая сила процветания в условиях глобализации. The network production systems, which are created and functioning on the basis of cluster principles of organization and cooperation are discussed. The theory of new regionalism is developed. It is shown that the formation of regions is not limited by national boundaries, and can include certain part of the territory of one or more countries. The aspects of self-form of new and liquidation of existing regions are highlighted. Possibility of the regions creation on territory of the cluster in the framework of the existing administrative units on terms of the redistribution of functions between them are conceded. Relationship between geospace as a physical attribute, homogeneous geospace of regional formations, cyberspace as geospace of world wide web are comprehended. In the methodological aspect clusters are investigated as a driving force for prosperity in the context of globalization.