Кластеризація плюс виробнича демократія - синергетичний ефект - Шемяков, О. (Вісник економічної науки України, 2013)
На підставі проведеного аналізу кластерного підходу і діючих форм та методів вирішення соціальних проблем встановлено взаємозв’язок між розвитком кластеризації і виробничої демократії, які в сукупності формують синергетичний ефект, що дозволяє підвищувати конкурентоспроможність підприємств та забезпечує соціальну безпеку. Виробнича демократія, кластеризація, соціально-трудові відносини. На підставі проведеного аналізу кластерного підходу і діючих форм та методів вирішення соціальних проблем встановлено взамозв’язок між розвитком кластеризації і виробничої демократії, які в сукупності формують синергетичний ефект, що дозволяє підвищувати конкурентоспроможність підприємств та забезпечує соціальну безпеку. На основании проведенного анализа кластерного подхода и действующих форм и методов решения социальных проблем установлена взаимосвязь между развитием кластеризации и производственной демократии, которые в совокупности формируют синергический эффект, что позволяет повышать конкурентоспособность предприятий, и обеспечивает социальную безопасность. On the basis of the conducted analysis of cluster approach and operating forms and methods of decision of social problems intercommunication is set between development of clusterization and production democracy, which in an aggregate form a sinergistical effect, that allows to promote the competitiveness of enterprises and provides social safety.