Фізико-хімічні, фармако-токсикологічні та протипухлинні властивості феромагнітних наночастинок заліза (експериментальне дослідження) - Мосієнко, В.С.; Кущевська, Н.Ф.; Бурлака, А.П.; Шляховенко, В.О.; Куртсеїтов, Л.К.; Бойчук, І.В.; Карнаушенко, О.В.; Вербиненко, А.В.; Дасюкевич, О.Й. (Онкологія, 2012)
Досліджено характеристики оригінальних феромагнітних наночастинок заліза (ФНЗ), одержаних в Інституті колоїдної хімії і хімії води
ім. А.В. Думанського НАН України: форму, розміри та геометрію ФНЗ; їх
токсичність; проникність (за перорального введення) до тканин різних органів
і пухлини; вплив на активність FeS-білка N-2 мітохондрій; активність цитохрому Р450 (g=2,25); генерування супероксидних та NO-радикалів в тканинах пухлини, печінки, нирок та в нейтрофілах периферичної крові; а також активність ФНЗ щодо модельних штамів пухлин (лімфоми Р388, асцитного раку Ерліха, метастазуючої карциноми легенів Льюїс). Одержані дані
свідчать про перспективність подальшого дослідження ФНЗ з метою розробки технологій їх клінічного застосування. Ключові слова: феромагнітні
наночастинки заліза, доклінічне
дослідження, протипухлинна
активність в експерименті. The characteristics of original feromagnetic
iron nanoparticles (FIN), obtained in A.V. Dumansky
Institute of colloid chemistry and water chemistry of
the NAS of Ukraine: the shape, the dimensions and geometry
of FIN; their toxicity; penetration (per os administration)
in the tissues of different organs and tumors; influence
on activity of mitochondrial FeS-protein N-2;
cytochrome P450 (g=2,25) activity; the generation of superoxide
and NO-radicals in the tissues of liver, kidneys
and tumors and in neutrophils of peripheral blood; and
activity of FIN of model tumors strains (lymphoma R388,
Ehrlich ascites cancer, metastatic Lewis lung carcinoma)
were studied. The obtained data testify about the prospects
of further FIN research with a view to develop technology
of their clinical application.
Key Words: ferromagnetic iron nanoparticles,
preclinical investigations, anticancer activity in
experiments.