Інтегральна оцінка розвитку малого підприємництва України - Юріна, Н.О. (Економічний вісник Донбасу, 2015)
Стаття присвячена проведенню інтегральної оцінки розвитку малого підприємництва України на основі методу багатовимірної середньої для розробки напрямків підтримки діяльності малих підприємств. Метод багатовимірної середньої без скорочення обсягу сукупності, надає можливості побудувати ієрархічну систему групування показників діяльності суб’єктів малого підприємництва за регіонами України, вивчити закономірності розподілу, взаємозв’язків та тенденцій розвитку. Розраховані інтегральні коефіцієнти розвитку малого підприємництва за 2008 та 2012 рр. дозволили визначити рейтинг регіонів України. З’ясовано, що мале підприємництво за регіонами розвивається достатньо рівномірно, незважаючи на нерівномірний соціально-економічний розвиток регіонів України. Запропоновано основні напрямки державної підтримки малого підприємництва. Статья посвящена проведению интегральной оценки развития малого предпринимательства Украины на основе метода многомерной средней для разработки направлений поддержки деятельности малых предприятий. Метод многомерной средней без сокращения объема совокупности, дает возможность построить иерархическую систему группировки показателей деятельности субъектов малого предпринимательства по регионам Украины, изучить закономерности распределения, взаимосвязей и тенденций развития. Рассчитанные интегральные коэффициенты развития малого предпринимательства за 2008 и 2012 гг. позволили определить рейтинг регионов Украины. Определено, что малое предпринимательство по регионам развивается достаточно равномерно, несмотря на неравномерное социально-экономическое развитие регионов Украины. Предложены основные направления государственной поддержки малого предпринимательства. The article is devoted to carrying out an integrated assessment of small business development in Ukraine on the basis of a multi-dimensional medium for the development of areas of support of small businesses. The method of multidimensional medium without reducing the aggregate, gives the opportunity to build a hierarchical grouping system performance of small businesses in regions of Ukraine, to study the distribution patterns, relationships and trends. The calculated integral ratios of small business development in 2008 and 2012. possible to determine the rating of Ukraine's regions. It was determined that the small business by region is developing quite uniformly, despite the uneven socio-economic development of regions of Ukraine. The main directions of state support of small business.