Пенсійна система в контексті стратегічних векторів національного розвитку - Рад, Н.С. (Економічний вісник Донбасу, 2015)
В статті досліджено окремі питання формування сучасної пенсійної системи України і відповідність цього процесу стратегічним напрямкам державного розвитку. Підкреслено, що солідарна та накопичувальна системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування і система недержавного пенсійного забезпечення для реалізації закладеного в них соціального та інвестиційно-іноваційного потенціалу потребують узгодженості з іншими соціально-економічними трансформаціями. Дослідження сфокусовано на виявленні основних умов і тенденцій реалізації механізму пенсійної системи. Встановлено, що однією з основних причин виникнення проблем функціонування різних форм пенсійного страхування є демографічні дисбаланси, відсталість в економічній та нестабільність у фінансово-банківській сфері та ряд інших. А прийняті за основу стратегічні орієнтири перетворень у вітчизняному суспільному середовищі не носять комплексного та послідовного характеру. В ході дослідження була застосована сукупність загальнонаукових методів: узагальнення, групування, аналізу досліджуваних категорій. Теоретичні узагальнення та висновки будувались на підставі абстрактно-логічного методу. В результаті дослідження відмічено, що існуючі стратегічні вектори соціально-економічного розвитку не в змозі вирішувати проблеми функціонування вітчизняної пенсійної системи. Механізм пенсійної системи сьогодні також не реалізує закладений в ньому потенціал для вирішення соціальних завдань та активізації економічних відносин. Автором запропоновано напрямки удосконалення концепції пенсійної системи в контексті стратегічних напрямків та особливостей соціально-економічного розвитку країни. В статье исследованы отдельные вопросы формирования современной пенсионной системы Украины и соответствие этого процесса стратегическим направлениям государственного развития. Подчеркнуто, что солидарная и накопительная системы общеобязательного государственного пенсионного страхования и система негосударственного пенсионного обеспечения для реализации заложенного в них социального и инвестиционно-инновационного потенциала требуют согласованности с другими социально-экономическими трансформациями. Исследование сфокусировано на выявлении основных условий и тенденций реализации механизма пенсионной системы. Установлено, что одной из основных причин возникновения проблем функционирования различных форм пенсионного страхования являются демографические дисбалансы, отсталость в экономической и нестабильность в финансово-банковской сфере и ряд других. А принятые за основу стратегические ориентиры преобразований в отечественной общественной среде не носят комплексного и последовательного характера. В ходе исследования была применена совокупность общенаучных методов: обобщения, группировки, анализа исследуемых категорий. Теоретические обобщения и выводы строились на основании абстрактно-логического метода. В результате исследования отмечено, что существующие стратегические векторы социально-экономического развития не в состоянии решить проблемы функционирования отечественной пенсионной системы. Механизм пенсионной системы сегодня также не реализует заложенный в нем потенциал для решения социальных задач и активизации экономических отношений. Автором предложены направления усовершенствования концепции пенсионной системы в контексте стратегических направлений и особенностей социально-экономического развития страны. The article examines separate issues related to the formation of modern pension system in Ukraine and conformance of this process to strategic directions for state development. It is emphasized that joint and defined contribution pension schemes of the obligatory state retirement insurance and non-state pension schemes require alignment with other social-economic transformations for the implementation of social and investment-innovation potential behind them. The examination is focused on revealing the main conditions and trends to implement the mechanism of pension system. Our study has shown that one of the main reasons for the problems related to different forms of retirement insurance is demographic disbalances, economic undevelopment and financial and banking fragility and many others. Strategic benchmarks of transformations in the national social medium are not integrated and consistent. The research is based on a system approach using general scientific methods: generalization, pooling, analysis of the categories of interest. Abstract-logical method was used for making our conclusions. Finally we emphasize that existing strategic vectors of social and economic development are not able to solve problems related to functioning of the national pension system. Today mechanism of the pension system neither implements potential behind it for solving social problems and activization of economic relations. We propose the lines to improve the concept of pension system in the context of strategic directions and features of social and economic development of Ukraine.