Шляхи активізації інноваційної діяльності в Україні - Осадча, Н.В. (Економічний вісник Донбасу, 2015)
Модернізація економіки України передбачає формування нової економічної політики в основіякої є інноваційний розвиток країни. Тому формування засад інноваційної політики, яка націлена на модернізацію є актуальним та доцільним. Метою статті є розробка рекомендацій щодо вдосконалення інституційних основ інноваційної політики в умовах модернізації економіки України. До завдань статті відноситься аналіз законодавчих колізій формування інноваційної політики, інфраструктури інноваційного розвитку, системи державної підтримки інноваційної діяльності в Україні та країнах, що здійснювали ефективні економічні реформи в інноваційній сфері, розробка рекомендацій щодо модернізації економіки. До методів дослідження відноситься: методи економічного аналізу, синтезу, дедукцій та індукції, методи соціологічних досліджень (анкетування, опитування) та інші загальнонаукові методи. В статті досліджено та виявлено ряд перешкод, які стримують ефективний розвиток підприємств в умовах модернізації економіки та не дають їм стимулів для введення інновацій із-за відсутності державної фінансової підримки та законодавчих колізій. Визначено перелік колізій, наявних в законодавчих актах, які регулюють надання фінансової підтримки підприємствам, які займаються інноваційною діяльністю. Проаналізовано програми стимулювання інноваційних підприємств в країнах Європи та запропоновано напрями активізації інноваційної діяльності, одним із яких є внесення змін в інституційне середовище інноваційної політики та створення нового законопроекту «Про державну фінансову підтримку інноваційної діяльності», в якому сформувати пільги для підприємств, що займаються інноваційною діяльністю. Для активізації інноваційної діяльності також необхідно скоординувати роботу державних органів, вдосконалити комунікаційні процеси, законодавство щодо захисту інтлектуальної власності, створити умови до формування інноваційної культури на підприємствах. Ключовим фактором розвитку інноваційної діяльності в Україні є обов’язкове забезпечення декларованої фінансової підтримки. Для цього необхідно здійснити суттєві зміни в законодавчо-нормативні акти, створити системи інноваційних пільг в новому законопроекті «Про державну фінансову підтримку інноваційної діяльності», створити сприятливий інвестиційний клімат, що стане поштовхом для модернізації економіки. Модернизация экономики Украины предусматривает формирование новой экономической политики в основе которой есть инновационное развитие страны. Поэтому формирование принципов инновационной политики, которая нацелена на модернизацию является актуальным и целесообразным. Целью статьи является разработка рекомендаций относительно совершенствования институционных основ инновационной политики в условиях модернизации экономики Украины. К заданиям статьи относится анализ законодательных коллизий формирования инновационной политики, инфраструктуры инновационного развития, системы государственной поддержки инновационной деятельности в Украине и странах, которые осуществляли эффективные экономические реформы в инновационной сфере, разработка рекомендаций относительно модернизации экономики. К методам исследования относятся: методы экономического анализа, синтеза, дедукций и индукции, методы социологических исследований (анкетирование, опрос) и другие общенаучные методы.
В статье исследован и выявлен ряд препятствий, которые сдерживают эффективное развитие предприятий в условиях модернизации экономики и не дают им стимулов для введения инноваций из-за отсутствия государственной финансовой поддержки и законодательных коллизий. Определен перечень коллизий, имеющихся в законодательных актах, которые регулируют предоставление финансовой поддержки предприятиям, которые занимаются инновационной деятельностью. Проанализированы программы стимулирования инновационных предприятий в странах Европы и предложены направления активизации инновационной деятельности, одним из которых есть внесение изменений в институционную среду инновационной политики и создания нового законопроекта «О государственной финансовой поддержке инновационной деятельности», в котором сформировать льготы для предприятий, занимающиеся инновационной деятельностью. Для активизации инновационной деятельности также необходимо скоординировать работу государственных органов, усовершенствовать коммуникационные процессы, законодательство относительно защиты интлектуальной собственности, создать условия до формирования инновационной культуры на предприятиях. Ключевым фактором развития инновационной деятельности в Украине является обязательное обеспечение декларируемой финансовой поддержки. Для этого необходимо внести существенные изменения в законодательно-нормативные акты, создать системы инновационных льгот в новом законопроекте «О государственной финансовой поддержке инновационной деятельности», создать благоприятный инвестиционный климат, что станет толчком для модернизации экономики. The modernization of Ukrainian economy provide for the formation of a new economic policy which is based on the innovative development of the country. Therefore, the principles formation of innovation policy, which aims to modernization is relevant and reasonable.The object of the article is policy recommendations for improving the institutional basis of innovation policy under modernization conditions of Ukrainian economy. The tasks of article are analysis the conflicts of laws of innovation policy formation, the analysis of infrastructures of the innovative development, state support of innovation activities in Ukraine and the countries that implement effective economic reforms in innovation sphere, policy recommendations of economy modernization. The research methods include: methods of economic analysis, synthesis, induction and deductions, sociological research methods (questionnaires, surveys) and other general scientific methods. The article examines and determine a number of obstacles that hinder the effective development of businesses in the modernization of economy and do not give them incentives for introduction of innovations. The main reasons of these obstacles are the lack of state financial and conflicts of laws. The article determines the list conflicts of laws, which govern the relations in sphere of financial support to innovation enterprises. The author analyses the programs of stimulate innovation enterprises in Europe. The author offers improvement measures of innovation policy. One of these motions is legislation amendments and create a new law "About state financial support to innovation activity". This law will be determine the benefits for innovation enterprises. With the purpose of making more innovative activities also need to coordinate the work of state bodies, improve communication processes, legislation in the field of intellectual property and create conditions for formation the innovation culture among enterprises. A key factor of the development of innovative activity in Ukraine is mandatory , guarantee of financial support. It is necessary to introduce adjustments to existing laws and ensure their financing facility. In order to get that done make alterations to legal system, create the system of innovation benefits in the new law "About state financial support to innovation activity " and improve investment climate which influence on modernization process in Ukrainian economy.