Літописні свідчення про заснування міста Володимира наприкінці Х століття: Володимир на Лузі чи Владімір на Клязьмі? - Диба, Ю. (Княжа доба: історія і культура, 2013)
Проаналізовано літописні свідчення про
початки гoрода Володимира. Розглянуто складові первинного літописного сюжету про
заснування города заходами князя Володимира Святославовича у “Словенській землі”.
Обґрунтовано, що ця назва стосувалася Волині. Звернуто увагу на методичне втручання
пізніх редакторів до давнього тексту та поступову трансформацію літописних фактів,
спрямовану на вивищення та прославлення
одноіменного гoрода, збудованого більш ніж
століття по тому зусиллями Володимира
Мономаха на р. Клязьмі, на тодішній далекій північно-східній окраїні Київської держави. The article analyses a complex of chronicle
evidence about the establishing of the city
(horod) Volodymyr. The main components of the
primary annalistic story about the foundation of
the city by Prince Volodymyr Svyatoslavovych in
the “Slo venska land” have been studied. It was
proved that this place name was used to outline
the Volyn Region. The author considered the
methodological intervention to the ancient text
by later editors and the gradual transformation
of chronicle facts aimed to exaggerate and glorify
the city (horod)of the same name Volodymyr, built
due to the eff orts of Prince Vladimir Monomakh
on Klyaz’ma River in the northeastern edge of the Kievan state more than a century later.