Districtus podhorayensis: до проблеми територіальної організації Галицько-Волинського порубіжжя у XIII–XIV століттях - Ляска, В. (Княжа доба: історія і культура, 2013)
Проаналізовано адміністративне утворення, відоме в пізньосередньовічних джерелах під назвою districtus Podhorayensis. Висловлено припущення про локалізацію цього
регіону у межах Грядового Побужжя та формування його територіальної структури
у складі княжої Белзької землі. Проведено
аналіз системи заселення, зокрема, виділено
ранги населених пунктів за площею поширення культурного шару та визначено індекс
найближчого сусідства. Окрім того, увагу
присвячено диференціації поселень за типом
топографічного розміщення та впливу гідромережі на розвиток просторово-територіальної організації Підгорайської волості. The article analyses an administrative region
known in medieval sources as districtus
Podhorayensis. It is suggested that region was
shaped on the territory of Western Buh ridge
hills area on the basis of earlier formation – Belz
land from the ages of principalities. An analysis
was performed of settlement system. In particular,
some diff erent levels of settlements were defi
ned according to size of dwelling area visible
by the size of archaeological cultural layers. Also
the index of close environment was established.
A detailed approach was made towards the differentiation
of settlements by their topographical
location, correlation of the rivers system with
territorial organization of Pidhoraiska volost’.