Bojar czy książę? "Uzurpacje” Wołodysława Kormiliczicza w narracji kroniki Halickowołyńskiej - Jusupović, A. (Княжа доба: історія і культура, 2013)
Володислав Кормильчич належав до
найвпливовіших боярів Галицької землі першої половини XIII ст. Його високу позицію
старалися тлумачити у різний спосіб,
твердячи, що був спорідненим з династією
Рюриковичів. Галицько-Волинський літопис інтерпретовано дослівно, забуваючи про
те, що ця пам’ятка письменства була укладена при дворі Романовичів. Вихваляючи своїх господарів, літописець водночас намагався
показати у негативному світлі їхніх ворогів. Нерідко з виховною метою він вплітав до
розповіді видумані епізоди чи вживав до опису противників слова, покликані викликати
негативні враження. Проаналізовано вміщені в Галицько-Волинському літописі описи,
які стосуються Володислава Кормильчича,
у пошуках відповіді на запитання, як насправді формувалася його кар’єра. Wolodyslaw Kormiliczicz was one of
the most infl uential boyars of the Galicia in
the fi rst half of the 13th century. His high position
was being explained variously, for example
by suggesting that he was related to the Rurikids.
“The Galician-Volynian Chronicle” was
interpretedliterally, forge¹ ing that the old Rus’
source was written at the Romanovych court.
While praising his patrons, the chronicler triedto
paint their enemies in a bad light.Not infrequently
the narrative wasinterspersed with fi ctitious
fragments or opponents was described by words
with pejorative connotations – all for didactic
purposes. The following thesis attempts toanalyse
“The Galician Volynian Chronicle” descriptions
with reference to Wolodyslaw Kormiliczicz and
to answer how his career was in fact developed.