Тевтонсько-польська війна 20–40-х років ХІV століття і королівство Русі - Грущинський, Я. (Княжа доба: історія і культура, 2013)
Досліджуються конфлікти між Тевтонським орденом і королівством Польським, що
призвели до конфронтації та військових дій
між ними у першій половині XIV ст. Розглянуто позицію, яку займало королівство Русі
у цьому протистоянні. Проаналізовано вплив
змін геополітичного становища на ескалацію
та на подальше згортання військових дій, зокрема фактор занепаду держави Романовичів.
Автор доходить висновку, що територіальні
суперечки не були вирішені, а лише відтерміновані перед натиском інших проблем часу.
Не залишається сумнівів, що союз Тевтонського ордену з королівством Русі (Галицько-Волинською державою), особливо за часів князя
Болеслава Юрія Тройденовича, мав яскраву антипольську спрямованість і відповідав тогочасним інтересам обох сторін. In this article we analyze the main confl icts
between the Teutonic Order and the Kingdom of
Poland, which led to confrontation and war between
them in the fi rst half of XIV century. We
consider the position occupied by the Kingdom
of Rus in this confrontation. We also defi ned the
infl uence of changes in the geopolitical situation
to escalate and further curtailing military
operations, including a factor decline of the
Galicia-Volyn state. Having analyzed the available
sources, the author concludes that the territorial
disputes were not completely resolved,
they are only postponed to the pressure of other
problems at that time. There is no doubt that the
alliance of the Teutonic Order with Kingdom of
Rus (Galicia-Volyn state), especially in times
of prince Boleslaw-Yurĳ Troydenovych had a bright anti-Polish orientation and was interesting for both sides.