Нагрудні мініатюрні хрести та підвіски з хрестами Княжої Доби у збірці Любомльського краєзнавчого музею - Савицький, В. (Княжа доба: історія і культура, 2014)
Проаналізовано колекцію нагрудних
мініатюрних хрестів та підвісок з хрестами княжої доби – енколпіонів, натільних
хрестів й підвісок із зображенням хреста у
збірці Любомльського краєзнавчого музею,
більшість яких публікується уперше. Подано докладний опис кожного предмета. У
контексті з аналогами з території Волині та інших регіонів розглянуто питання
хронології, походження, можливості місцевого виробництва. В окремих випадках розглянуто потенційно можливих власників. The article analyses the extended collection
of the Princely era devotionals, which includes
reliquary encolpion crosses, pendant crosses, and
pendants with cross image preserved in the Luboml
Regional Museum. It provides detailed description
of each item; most of them are described
for the fi rst time. Comparing these artifacts with
further fi ndings in Volhynia and other regions
the article discusses issues of their chronology,
origin, and likelihood of their local production.
In certain cases the question of potential owners
of the mentioned devotionals is raised.