Panowie z zubrzy. Z dziejów szlachty ruskiej pochodzenia śląskiego w XV wieku - Sperka, J. (Княжа доба: історія і культура, 2014)
На підставі архівних джерел проаналізовано історію декількох поколінь шляхетської родини вихідців із Бірави в Сілезії, які від
1407 р. з надання короля Владислава II Ягайла
були власниками підльвівського села Зубра
й виступають в документах як Зубрські.
Вони пропонують характерний для XV ст.
приклад переселенців з Сілезії на приєднанні
до Польщі землі галицької спадщини. Based on archival sources the article analyses
history of several generations of a gentry
family originating from Birawa in Silesia. They
were owners of village Zubra near L’viv and
were mentioned in the documents as “Zubrski”.
It reveals a characteristic for the 15th century
case of Silesian settlers on Galician lands that
were incorporated into Poland.