Громадська діяльність Юрія Бойко-Блохіна в українському підпіллі в роки Другої світової війни - Карпюк, Я.І. (Історичний архів. Наукові студії, 2015)
В даній статті автор описує громадську діяльність Юрія Бойко-Блохіна в українському підпіллі в роки Другої Світової війни, обґрунтовує логічність вступу професора до Організації українських націоналістів, а також наводить ряд праць, написаних в газеті «Нова Україна», редактором якої на той час був Юрій Гаврилович. Усвідомлюючи той факт, що біографії творців національної культури повинні бути ретельно досліджені та дбайливо введені до наукового обігу, автор використовує біографічний метод, який дає змогу розглянути життєдіяльність і життєтворчість людини в її цілісності з соціокультурним контекстом, у якому вона діє.
Як висновок, наголошується на тому, що Юрій Бойко-Блохін, будучи українським і німецьким науковцем, габілітованим доктором, професором Людвіг-Максиміліянського Університету, ректором Українського Вільного Університету в Мюнхені, академіком, автором багатьох фундаментальних праць є одним із найяскравіших представників української політичної і творчої еміграції і його громадська та історико-літературна діяльність, як в Україні так і за кордоном, мала значний вплив на формування державності нашої країни. В данной статье автор описывает общественную деятельность Юрия Бойко-Блохина в украинском подполье в годы Второй Мировой войны, обосновывает логичность вступления профессора в Организацию украинских националистов, а также приводит ряд работ, написанных в газете «Новая Украина», редактором которой в то время был Юрий Гаврилович.
Осознавая тот факт, что биографии создателей национальной культуры должны быть тщательно исследованы и бережно введены в научный оборот, автор использует биографический метод, который позволяет рассмотреть жизнедеятельность человека в его целостности с социокультурным контекстом, в котором он действует.
Как вывод, автор отмечает, что Юрий Бойко-Блохин, будучи украинским и немецким ученым, габилитованым доктором, профессором Людвиг-Максимильянского Университета, ректором Украинского Свободного Университета в Мюнхене, академиком, автором многих фундаментальных работ является одним из самых ярких представителей украинской политической и творческой эмиграции и его общественная и историко-литературная деятельность, как в Украине так и за рубежом, оказала значительное влияние на формирование государственности нашей страны. In this article the author describes the social activities Yuriy Boyko, Ukrainian national team in hiding during the Second World War, justify entry logic professor in the Organization of Ukrainian Nationalists, and provides a number of works written in the newspaper «New Ukraine» editor which at the time was George Gavrilovic.
Aware of the fact that the creators biographies national culture should be thoroughly researched and carefully introduced to the scientific revolution, the author uses the biographical method which allows to consider the livelihoods and human zhiznetvorchestvo in its entirety with the socio-cultural context in which it operates.
In conclusion, the author emphasizes that Yuri Boiko-Blokhin, as Ukrainian and German scientists, habilitated doctor, professor Ludwig-Maksymiliyanskoho University, rector of the Ukrainian Free University in Munich, academician, author of many fundamental works is one of the brightest representatives of Ukrainian political and creative emigration and its social, historical and literary activities, both in Ukraine and abroad, had a significant influence on the state of our country.