Українське питання в діяльності Агенора Голуховського - Кучеренко, А.А. (Історичний архів. Наукові студії, 2015)
Агенор Голуховський тричі перебував на посаді намісника Галичини. Як представник консервативної течії аристократів він знаходився ближче до правого крила цього політичного угрупування. Користаючи з прихильності цісаря провадив перетворення в Галичині, які були на руку полякам. Стосовно українців він займав різко негативну позицію, нав’язуючи їм латинську абетку, переслідуючи найбільш активних їх представників. Агенор Голуховский трижды занимал пост наместника Галиции. Как представитель консервативного течения аристократов, он пребывал ближе к правому крылу этого политического течения. Используя расположение к себе цесаря осуществлял преобразования в Галиции, которые были на руку полякам. Относительно украинце он занимал резко негативное положение, навязывал им латинский алфавит, преследуя наиболее активных ее представителей. Agenor Goluchowski held a post of a governor-general of Galicia three times. As a representative of the aristocrats’ conservative movement he was closer to the right wing of this political group. Supported by the King he carried out some reforms in Galicia which supported Poles’ purposes. In quite a short period of time the Polish was introduced in educational and administrative institutions. His attitude to Ukrainian people was rather negative; he imposed Latin on them and persecuted the most active representatives of this nation. A. Goluchowskij considered Ukrainians of Galicia Russia’s potential allies in their fight against Austria-Hungary.