Перша світова війна і Україна: історіографія проблеми - Зеркаль, М.М. (Історичний архів. Наукові студії, 2015)
Стаття присвячена періодизації вивчення історії Першої світової війни радянськими та сучасними українськими істориками. Тривалий час дослідження цієї трагічної сторінки історії українського народу і світової цивілізації була під забороною, або тенденційно висвітлювалась. Автор статті аналізує основні тенденції та етапи вивчення Першої світової війни істориками науковцями. Сучасна українська історіографія набуває все більш різноманітного характеру як за предметом дослідження, так і використаними методами. Завдяки новим підходам значно збільшується проблематика та можливості наукових досліджень. Статья посвящена периодизации изучения истории Первой мировой войны советскими и современными украинскими историками. Длительное время изучение этой трагической страницы истории украинского народа и мировой цивилизации была под запретом, или тенденциозно освещалась. Автор статьи анализирует основные тенденции и этапы изучения Первой мировой войны историками исследователями. Современная украинская историография приобретает все более разнообразный характер как по предмету исследования, таки и по используемым методам. Благодаря новым подходам значительно увеличивается проблематика и возможности научных исследований. The First World War caused global civilizational changes not only in the European but also in the whole history of the world. Historical research sought to determine not only external but also internal processes underlying this event. Even crossing the frontier research centenary of the event retains its relevance and importance for present and future generations.