Особливості висвітлення постаті Богдана Хмельницького у сучасній польській та українській історіографії - Ткачук, А.І. (Історичний архів. Наукові студії, 2015)
Непересічна особистість Богдана Хмельницького привертала і продовжує привертати увагу українських и польських дослідників. Окрім короткої інформації в довідниках, статей у фахових виданнях, вийшли друком численні монографічні праці. Їх автори висвітлюють різноманітні аспекти життя та діяльності українського гетьмана. Це і конкретні військові операції, дипломатична діяльність, розбудова державності, фрагменти із особистого життя Б. Хмельницького. Характерно, що українські історики відійшли від радянських пропагандистських схем при висвітленні постаті гетьмана. Поступово позбуваються упередженості щодо українського ватажка й польські науковці. Неординарная личность Богдана Хмельницкого притягивала и продолжает притягивать внимание украинских и польских исследователей. Помимо краткой информации в справочниках, статей в специализированных изданиях, вышли из печати многочисленные монографические роботы. Их авторы раскрывают разные аспекты жизни и деятельности украинского гетмана. Это и конкретные военные операции, дипломатическая деятельность, строительство государственности, фрагменты из личной жизни Б. Хмельницкого. Характерно, что украинские историки отошли от советских пропагандистских схем изображения личности гетмана. Постепенно избавляются предвзятости относительно украинского предводителя и польские ученые. The extraordinary identity of Bohdan Khmelnytsky drew and continues to draw attention of researchers of Ukraine and Poland. Exept short information in reference books, articles in special editions, a large, number of monographs was published. Their authors cover versatile aspects of life and activity of the Ukrainian hetman. It and concrete military operations, and diplomatic activity, and formation of the state, and fragments of private life Bohdan Khmelnytsky. It is characteristic, that the Ukrainian historians departed from the Soviet propaganda schemes by consideration of the identity of Hetman. The Polish scientists are gradually exempted from bias of rather Ukrainian leader also.