Основні напрями та перспективи вирішення екологічних проблем м. Запоріжжя - Донець, І.А. (Кримський науковий центр НАН України і МОН України, 1999)
Суспільно-географічне дослідження екологічних проблем м. Запоріжжя дозволило визначити основні причини їх виникнення, тенденції та гостроту розвитку. Зокрема, першочергового вирішення потребують екологічні проблеми господарського комплексу (вдосконалення технологічних процесів, відновлення основних фондів, у т.ч. очисних споруд, зменшення шумового і електромагнітного забруднення, ремонт міського водогону, раціоналізація планування міста та передмість).