Перші пароплавні підприємства морського транспорту на Чорному морі - Столбуненко, М.М. (Культура народов Причерноморья, 1999)
У 30-х – 40-х рр. XIX ст. у морському комерційному судноплавстві Чорноморсько-Азовського басейну спостерігається ще одне важливе явище: тут засновуються пароплавні підприємства – причому вони були не тільки першими у системі морського транспорту Півдня, але й опинились у числі перших по країні взагалі. Як відомо, на Балтиці першим у 1830 р. було засноване акціонерне Товариство С.-Петербурзького і Любецького пароплавства, а другим у 1832 р. – акціонерне Ризьке товариство пароплавства.