Основні шляхи раціоналізації еколого-меліоративної організації території Запорізької області - Левада, О.В.; Стецишин, М.М. (Культура народов Причерноморья, 1999)
Концепція комплексного еколого-економічного дослідження ландшафтів з метою раціоналізації структури сільськогосподарського виробництва і підвищення ефективності спеціалізації дозволяє виявити та оцінити екологічно нестійкі ландшафти, розвиток несприятливих факторів водної та вітрової ерозії, площинного змиву, підтоплення. До них віднесені сильно розчленовані та досить круті схили і височини ландшафтів північно-степової підзони. Такі ладшафти розташовані в межах Запорізького, Вільнянського, Новомиколаївського, Токмацького, Чернігівського, Пологівського районів.