Створення та діяльність російських партійно-політичних угруповань в Україні напередодні революції 1905-1907 рр. - Павко, А.І. (Культура народов Причерноморья, 1999)
Важливою ознакою політичного життя Наддніпрянщини на початку ХХ ст. стало виникнення та формування в межах її політичного поля партійної системи. Крім українських партій до неї входили і російські політчні партії та організації. У 1900-1904 рр. в силу об'єктивних історичних обставин виникли і розпочали діяльність у Наддніпрянській Україні місцеві відділення російських партійних угруповань соціал-демократичного, революційнодемократичного і консервативно-монархічногополітичних напрямків. Історикам на підставі залучення невідомого документального, а також ретельній перевірці вже опублікованого фактичного матеріалу, творчого використання наукового доробку з цієї проблематики вітчизняних і російських дослідників під новим кутом зору важливо з'ясувати реальне місце російських політичних партій та організацій у громадському житті України на початку ХХ століття.