Народні способи захисту від шкідливих дій «нечистих» мерців (на польових матеріалах з Бойківщини) - Войтович, Н. (Народознавчі зошити, 2014)
Досліджено особливості народних уявлень бойків про так
званих «нечистих» («безпірних») мерців; на основі польових матеріалів та етнологічної літератури проаналізовано
магічно-ритуальні способи протидії та захисту від їх шкідливих впливів. Some peculiarities of Boiko people’s imagination about socalled
evil deceased have been studied in the article; magical
and ritual means of counteraction and protection against evil
influences have been analyzed on the basis of field data and
ethnological literature. Исследовано особенности народных представлений бойков
о так называемых «нечистых» мертвецах; на основе полевых материалов и этнологической литературы проанализировано магическо-ритуальные методы противодействия и
защиты от их вредного влияния.