«Якщо ви женитесь, а дощі дуже йдуть…»: Способи забезпечення хорошої погоди в метеорологічній магії українців Карпат - Біляковський, О. (Народознавчі зошити, 2014)
Досліджуються обряди, які виконували задля припинення
тривалої негоди. На основі аналізу матеріалів польових етнографічних експедицій автор виділяє основні тематичні
комлекси ритуалів та з’ясовує повір’я, які лягли в їх основу. The paper deals with a problem of ritual acts performed with
the aim to put an end to protracted bad weather. Owing to
analytic studies in field ethnographic data gathered during expeditions
the author has determined some general thematic
complexes of rites as well as beliefs lain in the essence of ones. Исследованы обряды, которые выполняли для прекращения длительной непогоды. Анализируя материалы полевых
этнографических экспедиций автор выделяет основные тематические комплексы ритуалов и выясняет поверья, которые легли в их основу.