Люби і знай свій рідний край: краєм ока заглянемо в історію - Чудійович, І. Яр. (Народознавчі зошити, 2014)
Матеріали ознайомлюють з унікальним джерельним ресурсом, в якому задокументована історія ведення лісогосподарської діяльності на Бойківщині. Публікації пам’ятки
передує дослідження про звіринець, заснований у с. Підгородці Сколівського р-ну К.-С. Петруським, власником
великих маєтків в цьому масиві Українських Карпат. Головним носієм відомостей про мисливство у другій пол.XIXст.
є о. Михайло Ревакович, автор зошитів «Оповідей про ведмедів», та двох зошитів «Спогадів». У цих матеріалах наводяться цінні для етнографічної науки відомості про традиційні способи ведення господарювання та полювання
на цих теренах. Presented materials have enabled acquaintance with a unique
source documenting the history of forestry in Boiko land. Publication
is preceded with the study on shelter for wild animals
founded in the village of Pidhorodsi, Skole county by
K.S. Petrusky, great landlord in this massive of Ukrainian
Carpathians. As main carrier of data on hunting of the 2nd half
XIX c. in the study has been presented Rev. Mykhailo Revakovych,
author of Stories about the Bears and two notebook
scripts of his Reminiscences. These materials have contained
informative facts on traditional means of farming and hunting
along the mentioned areas as well as notions quite valuable for
ethnographic studies. Материалы знакомят с уникальным ресурсным источником, в котором документирована история лесохозяйственной деятельности на Бойковщине. Публикации памятника
предшествует исследование о зверинце, основанном в
с. Пидгородци Сколевського района К.С. Петруским,
владельцем больших поместий в этом массиве Украинских
Карпат. Главным носителем данных об охоте во второй
пол. XIX в. являлся о. Михайло Ревакович, автор «Рассказов о медведях» и двух тетрадей «Воспоминаний». В
отмеченных материалах приводятся ценные для этнографической науки известия о традиционных способах хозяйствования и охоты на указанных территориях