Тарас Шевченко — натхненник визвольної боротьби волинських українців у роки німецької окупації - Макарчук, С. (Народознавчі зошити, 2014)
Йдеться про відображення у періодичній пресі Волині першої половини 1940-х років відзначення Шевченківських
днів. Охарактеризовано головні тематичні блоки статей,
присвячених Т. Шевченку, у тогочасних газетах Рівного
(«Волинь» та «Орленя»), Луцька («Український Голос»,
«Радянська Волинь»), Житомира («Голос Волині») та
Сокаля («Сокальське Слово»). Наголошено на формах
відзначення роковин Т. Шевченка, зокрема церковних панахидах за душу поета. The articles has dealt with journalistic reports on celebrating of
Shevchenko days in Volhynian periodicals through the first half
of the 1940’s. The author has characterized main thematic
clusters of articles devoted to Taras Shevchenko in then-a-day
newspapers of Rivne («Volyn» and «Orlenia»), Lutsk («Ukrayinskyi
Holos», «Radianska Volyn»), Zhytomyr («Holos
Volyni») and Sokal («Sоkalske Slovo»). Especial attention in
the study has been paid to local civil forms of honouring the
Poet’s anniversaries, including church commemorative services
and poetical festivals. В статье речь идет об освещении празднования Шевченковских дней периодической печатью Волыни первой половины 1940-х годов. Дана характеристика главных тематических блоков посвященных Т. Шевченко статей в
тогдашних газетах Ровно («Волынь» и «Орленок»),
Луцка («Украинский Голос», «Советская Волынь»),
Житомира («Голос Волыни») и Сокаля («Сокальское
Cлово»). Особо отмечены формы празднования годовщин Т. Шевченко, в частности церковные панихиды за
душу поэта.