Поняття «пограниччя» в контексті українських і польських досліджень етнічних територій - Чмелик, Р. (Народознавчі зошити, 2014)
Здійснюється аналіз функціонування поняття «пограниччя»
в українській та польській довідковій та науковій літературі.
Також розглядаються питання використання в етнологічній
науці суміжних термінів «кордон», «прикордонна смуга» і
«прикордонна зона» в контексті дослідження пограниччя як
суспільного явища на стику етнічних територій. In the article has been performed an analysis in functioning
of notion of borderland in Ukrainian and Polish informational
and scientific literature. Problems in usage of adjacent
terms as frontier, frontier belt, frontier zone in ethnological
science have also been considered under the context
of studies in borderland as social phenomenon of adjacent
ethnical territories. В статье осуществляется анализ функционирования
понятия «пограничье» в украинской и польской информационной и научной литературе. Также рассматриваются вопросы использования в этнологической науке
смежных терминов «граница», «пограничная полоса»,
«пограничная зона» в контексте исследования пограничья как общественного явления на стыке этнических
территорий.