Навський Великдень — «свято мерців»: традиційні звичаї та обряди (за матеріалами з історико-етнографічної Волині) - Пуківський, Ю. (Народознавчі зошити, 2014)
Розглянуто традиції відзначення у волинян архаїчного свята народного календаря Навського Великодня. Проведено
аналіз поминальних звичаїв та обрядів, які стосуються цього дня (відвідання місць поховань своїх родичів, принесення на могили освячених харчів, ритуальна трапеза вдома,
що символізувала розговіння померлих). Також охарактеризовано традиції дотримання низки табу та їх мотивацію.
Наголошено на своєрідних локальних особливостях відзначення свята на теренах історико-етнографічної Волині
попри його загальноукраїнський характер. Paper deals with the analysis of traditions of celebrating folk
calendar archaic festival — Navskyy Velykden’ in Volyn’. Funeral
customs and rituals relating to this day (visiting graves of
their relatives, bringing the graves consecrated food, ritual meal
at home, symbolizing the dead Fitr) researched. Also, the tradition
of respect for a number of taboos and their motivation
described. Among others, the distinctive local features of the
celebration in the territory of historical-ethnographic Volyn’
despite its all-character. Рассмотрены традиции архаического праздника народного
календаря Навской Пасхи на Волыни. Проведен анализ поминальных обычаев и обрядов, относящихся к этому дню (посещение мест захоронений своих родственников, принесение
на могилы освященных продуктов, ритуальная трапеза дома,
символизирующая разговения умерших). Также охарактеризованы традиции соблюдения ряда табу и их мотивация. От-
мечено своеобразные локальные особенности празднования
Навской Пасхи на территории историко-этнографической
Волыни несмотря на его всеукраинский характер.