Етнографічна тематика у науковій практиці Данила Фіґоля - Волошин, М. (Народознавчі зошити, 2014)
Стаття присвячена маловідомій постаті української етнології — Данилу Івановичу Фіґолю, етнологу, музейнику, фотографу та правознавцю, доля якого пов’язана з Галичиною.
Висвітлюється формування світогляду й становленні особистості, етнографічна та музейна діяльність. Розкрито роль
Данила Фіґоля у становленні народознавчих студій в 40—
60-х рр. ХХ ст. у Львові. В дослідженні здійснений аналіз
основних наукових праць етнолога. На основі опрацювання
широкої джерельної бази доведено, що науковий доробок
вченого важливий для поступу української етнології ХХ ст. The article has been devoted to less-known figure of Ukrainian
ethnology —Danylo Ivanovych Figol, ethnologist, museum
employee, photographer and lawyer, whose fate was narrowly
linked with Galicia. Light has been thrown upon the researcher’s
worldview formation and personal development as well as
his ethnographic and museum activities. Especial attention has
been paid to Danylo Figol’s role in the progress of ethnographic
studies of 1940s—1950s in Lviv. Analytical review of the
scholar’s main concepts exposed in his publications and manuscripts
has made this person more understandable to the present-day
readers. The study carried out analysis of key scientific
works ethnologist. Source base of Danylo Figol’s works
has convinced Ukrainian scientific community in high value
and importance of his notions, conceptions and conclusions for
science of XX c. Статья посвящена малоизвестной фигуре украинской этнологии — Даниилу Ивановичу Фиголю, этнологу, музейщику, фотографу и правоведу, судьба которого связана
с Галицией. Освещается формирование мировоззрения и
становления личности ученого, его этнографическая и музейная деятельность. Раскрыта роль Д. Фиголя в развитии народоведческих исследований 1940—1960 гг. во
Львове. В исследовании осуществлен анализ основных научных работ исследователя. На основе обзора широкой источниковедческой базы разработок Д. Фиголя доказано,
что научный потенциал ученого был важным для развития
украинской этнологии ХХ века.