Демоніум бойків: категорії «нечистих» покійників (на основі польових матеріалів) - Войтович, Н. (Народознавчі зошити, 2014)
Досліджуються особливості традиційних демонологічних
уявлень бойків про так званих нечистих («безпірних»)
мерців; на основі польових матеріалів та етнологічної літератури виділяється низка їх категорій; аналізуються особливі прикмети, риси поведінки та функції цих персонажів
народної демонології. In the article have been presented some research-work on peculiarities
of Boikos’ traditional demonological notions as for socalled
evil deceased; on the basis of field records and ethnological
literary sources quite a number of scum categories have
been defined as well as essential habits, modes of behavior and
functions of these personages of people’s demonology. Исследуются особенности традиционных демонологических представлений бойков о так называемых нечистых
(«безпирных») мертвецах; на основе полевых материалов
и этнологической литературы выделяется ряд их категорий; анализируются особенные приметы, поведение и
функции этих персонажей народной демонологии.