Поліська піч: специфіка формування опіччя - Радович, Р. (Народознавчі зошити, 2014)
Розглядається одна із важливих проблем, пов’язаних із
системою опалення поліського житла — формування опічка традиційної печі. Зосереджена увага на його конструктивних особливостях, техніці й технології спорудження,
основних будівельних матеріалах, виборі оптимальних розмірів окремих елементів (висоти, ширини запічка, припічка), структурі основної робочої поверхні — черіня тощо. One of the most important problems connected with a heating
system of Polisian dwellings has been examined in the article. Author’s
attention in particular has been paid to formation of constructive
peculiarities of traditional stove, techniques and technologies
of building processes, main materials, choice of optimal dimensions
in components, structure of working surfaces etc. В статье рассмотрено одну из важнейших проблем, связанных с системой отопления полесского жилища — формирование опечья традиционной печи. В частности, внимание
автора сосредоточено на его конструктивных особенностях, технике и технологии сооружения, основных строительных материалах, выборе оптимальных размеров отдельных элементов (высоты, ширины запечья, шестка),
структуре главной рабочей поверхности — черена и др.