Закарбовані в пам’яті - Сокіл, В. (Народознавчі зошити, 2014)
Подаються пропам’ятні статті про п’ять непересічних особистостей, які відійшли у вічність у 2013 році. Це велика
втрата для української фольклористики. Йдеться про: Григорія Дем’яна — представника історичної школи, неперевершеного збирача, дослідника повстанської тематики;
Наталію Шумаду — класичного україніста та болгариста,
репрезентанта київської школи; Степана Мишанича —
виразника естетичного напрямку в народознавстві, джерелознавця, енциклопедиста; Йосипа Федаса — знавця
українського вертепу; Олега Павлова — прихильника
психологічної течії в українській фольклористиці. The article has presented memorial notes dedicated to five extraordinary
persons gone to Eternity during 2013. Their deceases
have appeared to be great loss for Ukrainian folklore
studies. Profiles have been compiled of Hryhorii Demyan ,
representative of historical school, unsurpassed collector, researcher
in insurgent thematics; Natalia Shumada, classicist in
Ukrainian and Bulgarian studies, representative of Kyivan
school; Stepan Myshanych, spokesman of aesthetical direction
in ethnology, source scholar, encyclopedic expert, Yosyp Fedas,
connoisseur of Ukrainian vertep, puppet show of the Nativity;
Oleh Pavlov, adherent of psychological flow in Ukrainian
folklore studies. Представлены памятные статьи о пяти незаурядных личностях, отошедших в вечность в 2013 году. Это большие
утраты украинской фольклористики. Речь идет о Григории Демьяне — представителе исторической школы, непревзойденном собирателе, исследователе повстанческой
тематики; Наталье Шумаде — классическом украинисте
и болгаристе, репрезентанте киевской школы; Степане
Мишаниче — выразителе эстетического направления в
народоведении, источниковеде, энциклопедисте; Иосифе
Федасе — знатоке украинского вертепа; Олеге Павлове — стороннике психологического течения в украинской
фольклористике