Повстанський героїчний епос і питання сучасного державотворення - Луньо, Є. (Народознавчі зошити, 2014)
У статті розглядається місце і роль повстанського народного героїчного епосу в процесі сучасного українського державотворення. Зазначено, що оповідний фольклор періоду
героїчних ОУН та УПА передає теперішнім поколінням
важливі ідеї та постулати: ідеалізм, націоналізм, цивілізаційний вибір, державність, суверенність, соборність, консолідація, покладання на власні сили, мовне питання, демократія в її істинному сенсі, що є необхідними для успішного
утвердження державності. The role and the place of insurrectional epic tradition under
conditions of present-day realities of Ukrainian State have been
considered in article. Indication has been made that narrative
folklore of heroic OUN and UPA period still delivers important
ideas and postulates to newer generations: as idealism, nationalism,
civilization choice, statehood, sovereignty, unity,
consolidation, self-reliance, language issue, democracy in its
true sense as well as similar qualities necessary for successful
establishment of statehood. В статье рассматривается место и роль повстанческого народного героического эпоса в процессе построения современного украинского государства. Указано, что повествовательный фольклор периода героических ОУН и УПА
передает нынешним поколениям важные идеи и постулаты:
идеализм, национализм, цивилизационный выбор, государственность, суверенитет, соборность, консолидация,
возложение на собственные силы, языковой вопрос, демократия в ее истинном смысле, необходимые для успешного
утверждения государственности.