Маланкові пісні українців півночі Молдови: поетичний аспект (переосмислення мотивів) - Харчишин, О. (Народознавчі зошити, 2014)
На експедиційному матеріалі з українських сіл півночі
Молдови (2005—2009 рр.) простежено в новорічних піснях про Маланку функціональні зміни ХХ—ХХI ст. із
переосмисленням поетичних мотивів. Виявлено виразну
передшлюбну семантику досліджуваних пісень, що дає
змогу розглядати цей регіональний прояв творчості в загальній системі української народної поезії кохання. On the basis of materials got in the course of expeditions
through Ukrainian villages of Northern Moldova (2005—
2009) we have traced several functional shifts appeared at
XX—XXI cc. in Malanka New Year songs and reinterpretation
of poetic motives. We have found quite distinct pre-marital
semantic features in recorded songs, and thus the latter phenomena
of regional creativeness might be considered in the
general system of Ukrainian folk love poetry. На основе экспедиционных материалов (2005—2009 гг.)
из украинских сел Северной Молдовы в новогодних пес
нях о Маланке прослежены функциональные изменения
ХХ—ХХI вв. с переосмыслением поэтических мотивов.
Выявлена четкая предсвадебная семантика исследуемых
песен, позволяющая рассматривать эти региональные про
явления творчества в общей системе украинской народной
любовной поэзии.