Феномен міфу в творчій інтерпретації І.С. Нечуя-Левицького - Ярмоленко, Н. (Народознавчі зошити, 2014)
Здійснюється порівняльне зіставлення індуської легенди
І.С. Нечуя-Левицького «Скривджені й нескривджені» та
його етнографічно-фольклористичної розвідки «Світогляд
українського народу. Ескіз української міфології», аналізується міфологічний сюжет художнього твору, подається
характеристика образів-персонажів. Автор розвідки акцентує на ідеї повернути українців до національних джерел
засобами мистецтва. The study has brought comparative analysis of Hindu legend
People offended and unoffended by I. Nechuy-Levytsky, and
his folkloristic ethnographic research on World-view of Ukrainian
people. An outlook of Ukrainian mythology.In addition,
the article has presended the scholar’s interpretation of People
offended and unoffended by focusing on repeated myths and
archetypes in its plot and descritpion of main characters. One
might suppose, that by means of his literary art Ivan NechuyLevytsky
had tried to revive traditional Ukrainian folklore. Проводится сравнительное исследование написанной
И.С. Нечуем-Левицким индусской легенды «Оскорбленные и неоскорбленные» и его этнографическо-фольклористического
труда «Мировоззрение украинского народа.
Эскиз украинской мифологии», анализируется мифологический сюжет художественного произведения, проводится
характеристика образов-персонажей. Автор исследования
акцентирует идею возвращения украинцев к национальным истокам средствами искусства.