Шевченкіана в українській кераміці ХІХ — початку ХХІ століття - Івашків, Г. (Народознавчі зошити, 2014)
Аналізується використання образу Т. Шевченка та героїв
його творів у декорі народної та професійної кераміки, а
також виробів фарфорових та фаянсових заводів і фабрик.
Визначені основні види і типи, композиційні схеми, мотиви
й техніки оздоблення цих глиняних пам’яток. Наголошується на творчих підходах митців до зображень українського національного генія, висвітлюється їхня участь у
найвідоміших виставках. The article analyzes the image of Taras Shevchenko and characters
of his works in décor of folk and professional earthenware
as well as ceramic items produced by porcelain and faience factories
and plants. Major groups and types, composition
schemes, motives, and decoration techniques of the given earthenware
items have been identified. The author of the given paper
puts particular emphasis on the fact that artists displayed
their creativity in depicting the national genius, and highlights
the artists’ participation in the most renowned exhibitions. Анализируется использование образа Т. Шевченко и героев его произведений в народной и профессиональной керамике, а также в изделиях фарфоровых и фаянсовых заводов и фабрик. Определены основные типы и группы,
композиционные схемы и мотивы, техники декора этих
глиняных памяток. Акцентируется на творческих подходах
мастеров к изображениям украинского национального гения, показано их участие в наиболее известных выставках.