Кодекс Гертруди — яскравий взірець культурно-мистецького синтезу середньовіччя - Жишкович, В. (Народознавчі зошити, 2014)
Аналізуються художньо-стильові особливості унікального
твору середньовіччя — Псалтиря Еґберта — Кодексу
Гертруди (Psalterium Egberti — Codex Gertrudianus). Рукописний твір містить ілюмінації кінця Х ст. доби Оттонів
і ілюмінації другої половини ХІ ст. київської княжої династії Ярославичів. Особлива увага приділяється створеним
на теренах України мініатюрам до молитов Гертруди, що є
унікальними взірцями художнього синтезу західноєвропейського латинського і східноєвропейського візантійсько-київського християнського мистецтва. In the article have been analyzed main artistic and stylistic peculiarities
of unique Medieval creation, viz. Psalterium Egberti
— Codex Gertrudianus. Handwritten creative work holds
illuminations that have come from the late X c. or Ottonian
epoch as well as those of the second half XI c. produced under
Kyivan prince dynasty of Yaroslav’s successors. Especial attention
has been paid to miniatures in the texts of Gertruda’s
prayers, those fulfilled in Ukraine unique examples of creative
synthesis of Western European Latin and Eastern European
Byzantine-Kyivan Christian art. Анализируются художественно-стилистические особенности уникального произведения Средневековья, — Псалтыря Эгберта — Кодекса Гертруды (Psalterium Egberti —
Codex Gertrudianus). Рукописный памятник содержит иллюминации конца Х ст. и принадлежит эпохе Оттонов, а
также иллюминации второй пол. ХІ ст. киевской княжеской династии Ярославичей. Особое внимание посвящено
созданным на территории Украины и относящимся к молитвам Гертруды миниатюрам, являющимся уникальными
примерами художественного синтеза западноевропейского
латинского и восточноевропейского византийско-киевского
христианского искусства.