Київський Пер Гюнт - Коваленко, Г. (Народознавчі зошити, 2014)
Статтю присвячено аналізу життя і творчості маловідомого
норвезького художника Крістіана Крона, доля якого
пов’язана з Києвом. У статті простежено джерела і шляхи
формування індивідуальної позиції живописця у мистецтві
модернізму, охарактеризовано його поліфонічний художній
досвід, який проявився в малярстві, ескізах театральних
декорацій, критичних міркуваннях. Значну увагу звернено
на роль мистецького середовища, окремих персоналій та
загальної атмосфери експерименту у встановленні системи
естетичних координат митця. Простежено тісні творчі контакти з такими визначальними майстрами епохи, як: Анрі
Матіс, Олександра Екстер, Олександр Богомазов. The article has been dedicated to analytic studies in life and
creative activities by Christian Kron, a lesser-known Norwegian
artist, whose human destiny had been closely tied with
Kiev. The paper has brought some notes as for sources and
paths, determined the painter’s formation of own individual
position in the art of Modernism; in the course of researchwork
have been coined characteristics of his polyphonic creative
experience, clearly evident in paintings, in sketches to
the sets of scenography and in critical notions. Considerable
attention has been paid to the part of artistic milieu, certain
personalities and the whole atmosphere of experiment in establishing
the system of artist’s aesthetical coordinates. Close
creative contacts with such determinant figures of epoch as
Henri Matisse, Aleksandra Ekster and Aleksanr Bogomazov
have been traced. Статья посвящена анализу жизни и творчества малоизвестного норвежского художника Кристиана Крона,
судьба которого связана с Киевом. В статье прослежены
истоки и пути формирования индивидуальной позиции
живописца в искусстве модернизма, даны характеристики его полифонического художественного опыта, проявившегося в живописи, эскизах театральных декораций,
критических разработках. Значительное внимание обращено на роль художественного сообщества, отдельных
личностей и общей атмосферы эксперимента в становлении системы эстетических координат художника. Прослежены тесные творческие контакты с такими определившими эпоху мастерами, как Анри Матисс, Александра Экстер, Александр Богомазов.