Збірка портретів очільників товариства «Просвіта» у Львові 1868—1939 рр. у Національному музеї ім. Андрея Шептицького - Семчишин-Гузнер, О. (Народознавчі зошити, 2014)
Розглядається галерея живописних портретів голів товариства «Просвіта» та осіб, які спричинились до організації та
розвитку інституції. Відстежується історія створення
пам’яток у контексті діяльності Товариства. З’ясовується
питання надходження аналізованих творів до Національного музею у Львові ім. А. Шептицького. Вперше подається цілісна характеристика портретної галереї діячів
«Просвіти» з урахуванням тих творів, місцезнаходження
яких нині невідоме. In the article has been considered a gallery of portrait paintings
presenting the images of native intellectualists and creative personalities
that headed the Prosvita Society. In contextual study
of Society’s activities the article has also traced provenance of
mentioned artworks. Some light has been thrown upon the problem
as for the incoming of analyzed artifacts in Lviv A. Sheptytsky
National Museum. For the first time has been presented
the whole characteristics of portrait gallery of Prosvita activists
including paintings of unknown until now location. Рассматривается галерея живописных портретов председателей Общества «Просвита». Отслеживается история
создания упомянутых памятников живописи в контексте
деятельности Общества. Выясняется вопрос поступления
анализируемых произведений в Национальный музей во
Львове им. А. Шептицкого. Впервые представлена целостная характеристика портретной галереи деятелей
«Просвиты» с учетом тех произведений, местонахождение
которых сейчас неизвестно.