Опішнянська глиняна іграшка в музеях Львова - Герус, Л. (Народознавчі зошити, 2014)
Висвітлюється історія та внесок діячів української культури у формування колекції опішнянської глиняної іграшки
музеїв Львова: Музею етнографії та художнього промислу
НАН України та Національного музею у Львові. Науково-художнього фонду митрополита Андрея Шептицького.
Вводяться у науковий обіг нові пам’ятки, здійснюється
атрибуція та художній аналіз творів, простежується трансформація їх функції та форми впродовж ХХ століття. The article has thrown some light upon the history of collecting
folk clay toys and Ukrainian researchers' efforts as to formation
of Opishne toy stores in museum of Lviv, namely Museum of
ethnography and artistic crafts of NAS of Ukraine. National
museum in Lviv, Metropolite Andrei Sheptytsky scientific and
artistic foundation. In the course of study have been performed
attributions and artistic analyses of creations; transformations
in functions and forms of clay toys during the XX c. have been
traced and exposed. В статье освещена история собирательства и оценен
вклад деятелей украинской культуры в формирование
коллекций опошнянской глиняной игрушки в музеях
Львова: в Музее этнографии и художественного промысла НАН Украины и Национальном музее во Львове.
В научно-художественном фонде им. Митр.Андрея
Шептицкого в научный обиход введены новые памятники, проведена атрибуция и художественный анализ произведений, прослежена трансформация их функций и
форм на протяжении ХХ ст.