Декоративний розпис Параски Хоми: історіографічний та творчо-методологічний аспекти - Якимечко, Л. (Народознавчі зошити, 2014)
Розглядаються основні наукові та джерельні ресурси творчості Параски Хоми, відомої сучасної мисткині, авторки
численних творів декоративного розпису. Висвітлюються
етапи становлення та розвитку її малярської мови співвідносно авторського мистецького світогляду, систематизуються тематичні цикли, розкриваються особливості її творчої методології. In the article have been considered main scientific and basal
resources of creativeness by Paraska Khoma, well-known contemporary
artist, author of numerous artworks, honoured master
of decorative painting. Some light has been thrown upon the
stages in formation and developing of P.Khoma’s artistic language,
accordingly to her artistic world-view; thematic series of
paintings have been systematized with subsequent presentation
of particularities in author creative methodology. В статье рассмотрены основные научные и базовые ресурсы творчества Параски Хомы, известной современной художницы, автора многочисленных произведений декоративной росписи. Освещаются этапы становления и развития ее художественного языка относительно авторского
художественного мировоззрения, систематизированы тематические циклы, раскрываются особенности ее творческой методологии.