Т. Шевченко і І. Рєпін - Денисенко, О. (Народознавчі зошити, 2014)
Наводяться паралелі у творчості художників, які формувались у різний час: для Т. Шевченка актуальними були естетичні принципи романтичної епохи, на творчу особистість
І. Рєпіна велике враження справив реалізм і соціальна роль
художнього образу. Вказується, що попри очевидну відмінність, вони обоє стали новаторами у багатьох галузях і
жанрах мистецтва, в першу чергу, в його жанрово-тематичному спрямуванні. The article has presented certain parallels in creativeness by the
artists risen at the various time: if for T. Shevchenko most actual
notions laid in aesthetics of Romanticism, I. Repin’s creative
personality got strong influence of Realism and the social
load of artistic image. Conclusion has been forwarded that in
spite of evident difference, both painters became pioneers in
numerous branches and genres of art, in its genre-thematic direction
first of all. Приводятся параллели в творчестве художников, которые
формировались в разное время: для Т. Шевченко
актуальными были эстетические принципы романтической
эпохи, на творческую личность И. Репина большое
впечатление произвел реализм и социальная роль художественного
образа. Указывается, что несмотря на очевидную
разницу, они оба стали новаторами во многих
отраслях и жанрах искусства, в первую очередь, в его
жанрово-тематическом направлении.