Громадсько-політична позиція мистецтвознавця Володимира Овсійчука в повоєнний період (1945—1970-ті рр.). - Ігнатенко, О. (Народознавчі зошити, 2014)
Висвітлюється становлення особистості та громадсько-політичної позиції В.А. Овсійчука в складний воєнний та
повоєнний час. На підставі розсекречених архівних матеріалів Управління служби безпеки України у Львівській області, документів Державного архіву Львівської області
(ДАЛО), простежується психологічний клімат того часу
як на робочих місцях, де працював майбутній учений, так і
в Україні в цілому. Підкреслюється, що насильницькі заходи виявилися недостатніми, щоби зламати сильні патріотичні позиції окремих особистостей. Наголошується, що
всупереч безпартійній позиції, роль В. Овсійчука в мистецькому житті Львова була однією з визначальних. The article has dealt with formation of V.A. Ovsiychuk’s
personality and his civil and political position during complications
of war and post-war time. On the basis of declassified
archival materials kept by the Headquarter of Ukrainian Security
service in Lviv obl. and documents gathered in the
State archive of Lviv obl. the research-work has brought an
account as for psychological climate so in working-places of
future scholar, as in a whole of Ukraine. Stress has been put
on the point that compulsive measures appeared to be insufficient
to destroy strong patriotic attitudes of some certain
public figures. Notion has been launched that in spite of his
non-party position V.A. Ovsiychuk’s role in artistic life of
Lviv belonged to determinant ones. Освещается становление личности и общественно-политической
позиции В.А. Овсийчука в сложное военное
и послевоенное время. На основании рассекреченных архивных материалов Управления службы безопасности
Украины во Львовской области, документов Государственного архива Львовской области (ДАЛО), просле-
живается психологический климат того времени как на
рабочих местах, где работал будущий ученый, так и в
Украине в целом. Подчеркивается, что насильственные
меры оказались недостаточными, чтобы сломать сильные патриотические позиции отдельных личностей. Отмечается, что вопреки беспартийной позиции, роль
В. Овсийчука в художественной жизни Львова была
одной из определяющих.