Юрій Магалевський: художня творчість і боротьба за незалежність України - Білан, І. (Народознавчі зошити, 2014)
Висвітлюється творчість художника і громадського діяча
УНР Юрія Магалевського у період національно-визвольних
змагань 1917—1921 рр. та на еміграції. Аналізуються критичні статті про портрети та пейзажний живопис художника,
опубліковані у періодиці 1920—1930-х років. На основі
збережених творів та репродукцій у публікаціях зроблена
спроба переоцінки художньої спадщини митця. The article has thrown some light upon artistic creativity and
social activities by Yuri Mahalevsky, UNR painter and struggler
during the national liberation efforts of 1917—1921 as well
as in exile. Critical articles about artist’s portrait and landscape
works, published in periodicals of 1920s and 1930s have been
put under analytical study. On the ground of survived creations
and reproductions in publications, an attempt has been made as
for re-valorization of Mahalevsky’s artistic heritage. В статье освещается творчество художника и общественного деятеля УНР Юрия Магалевского в период
национально-освободительной борьбы 1917—1921 гг. и
эмиграции. Проанализированы также опубликованные в
периодике 1920—1930-х гг. критические статьи о портретах и пейзажной живописи художника. На основе сохранившихся произведений и репродукций в публикациях,
предпринята попытка переоценки художественного наследия художника.