Художні особливості бсамімів Східної Галичини XVIII — першої третини ХХ ст. - Левкович, Н. (Народознавчі зошити, 2014)
Проаналізовані єврейські ароматниці (бсаміми) Східної
Галичини XVIII — першої третини ХХ ст., підкреслена
важливість запалювання пахощів для проведення ритуалу
авдали під час шабатуй відповідно — ролі самого бсаміма.
Окрема увага зосереджена на формуванні типів і форм
бсамімів Західної Європи та Галичини: зокрема у вигляді
вежі, на високій підставці; геометричної форми, переважно
круглі, конусоподібні з ледь опуклим завершенням, або циліндричні; ті, що наслідують зооморфні форми; у вигляді
рослин, переважно квітів соняха, дубового листя з жолудями; бсаміми комбінованих форм. Бсаміми досліджено в контексті розвитку загальноєвропейських мистецьких процесів окресленого періоду. The besamims — metal ornamented boxes for fragrant volatile
substances — have constituted quite a significant part of Jewish
art and craft products in Galicia and belonged to most
important ritual objects kept in each Jewish family. By means of
analytical study in great number of mentioned containers as for
their forms some typological groups of spice boxes have been
distinguished. All artworks had been decorated with floral ornamentations
accompanied by zoomorphic motifs, sometimes
by anthropomorphic images and Hebrew writings. Galician besamims
of XVIII to early XX cc. have been genuine monuments
of artistry and craftsmanship, true realization of the authors’
creative gift as well as quintessence of spiritual aspects in
local Judaic practices. Бсамимы — металлические орнаментированные ёмкости
для ароматических веществ составляют значительную
часть памятников еврейского декоративного искусства
Галиции и относятся числу наиболее важных ритуальных
предметов каждой иудейской семьи. В результате аналитического изучения значительного количества образцов
удалось выделить типологические группы форм ароматниц. Все предметы декорированы растительной орнаментикой, с элементами зооморфных мотивов, иногда
антропоморфных изображений и надписей на иврите.
Бсамимы в Галиции в XVIII — начале ХX вв. — это
исключительно ценные памятники декоративно-прикладного
искусства, воплощение творческого мастерства их
авторов и квинтэссенция духовных аспектов иудейского
вероучения края.