Архіви та журнали відкритого доступу в галузі бібліотечної справи та інформаційних дисциплін - Шульга, І (Національна бібліотека України ім.В.І.Вернадського, 2006)
Висвітлено історію та сучасний стан розвитку архівів і журналів відкритого доступу з бібліотечно-інформаційної тематики. Значну увагу приділено найбільшому в даній сфері електронному репозитарію E-LIS (E-prints in Library and Information Science), що добровільно підтримується міжнародною групою редакторів, журнальній службі - Electronic Journals Library, що була розроблена Університетською бібліотекою Регенсбурга та бібліотекою Технічного університету Мюнхена, порталу електронних журналів відкритого доступу - J-Gate, створеного компанією Informatics (Індія), а також DOAJ (Directory of Open Access Jounals - Директорії часописів відкритого доступу). Охарактеризовано українські журнали, які висвітлюють актуальні проблеми бібліотекознавства та надають відкритий доступ до наукових матеріалів, зокрема, "Бібліотечний вісник", "Бібліотечна планета", "Культура народів Причорномор'я".