Особливості традиційної сорочки Сокальщини кінця ХІХ — початку ХХ ст. - Приймак, Х. (Народознавчі зошити, 2014)
Висвітлюються художні особливості народної сорочки Сокальщини: принципи її формотворення (крій), способи декорування та символіка орнаментики і колористичного вирішення. Досліджуються також причини зміни зовнішнього
вигляду сокальської сорочки, що відбувалися впродовж її
еволюції, та глибина впливу сусідніх культурних традицій. The article has thrown light upon some peculiarities of traditional
women’s chemises produced in Sokal region. Attention
has also been paid to the creation principles, decoration and
symbolic meaning in traditional ornament. Probation of reasons
as for the changes in original appearance of chemises, that
took place in evolution of their decorative means and the influence
of nearby cultural traditions. Излагаются художественные особенности народной рубашки Сокальщины: принципы ее формотворения (крой),
способы декорирования и символика орнаментики и цветового решения. Исследуются причины изменений внешнего
вида сокальской рубашки, которые происходили на протяжении ее эволюции, глубину влияния соседних культурных
традиций.