Лизавета Левитська (з історії українського мистецтвознавства 1920-х — початку 1930-х років) - Ходак, І. (Народознавчі зошити, 2014)
Зроблена спроба реконструкції життєвого й наукового шляху історика мистецтва Лизавети Левитської (1899—1933),
яка по закінченні Київського художнього інституту навчалася в аспірантурі Науково-дослідної кафедри мистецтвознавства. Суттєва увага приділяється встановленню факторів,
що спонукали Л. Левитську звернутися до дослідження хатніх стінописів, дерев’яних синагог і портретного малярства.
З цією метою проаналізовано її участь у роботі семінару з
українського народного мистецтва (керівник — Д. Щербаківський) та нового українського мистецтва (керівник — Ф. Ернст) у Київському археологічному інституті та на
Науково-дослідній кафедрі мистецтвознавства. The paper has brought an attempt to reconstruct CV and
research path of Lyzaveta Levytska (1899–1933) — an art
historian, who after graduation of the Kyiv Art Institute took
a post-graduate course at the Art Studies Chair. Especial attention
has been paid to the reasons that led L. Levytska to
studies in murals of people’s lodgings as well as in wooden
synagogues and portrait painting. With this aim under analysis
have been put L. Levytska’s contributions to a seminars
dedicated to Ukrainian folk art (headed by D.Shcherbakivsky)
and new Ukrainian art (headed by F. Ernst) in the Kyiv Archaeological
Institute and in the Research Department of Art
Studies. В статье сделана попытка реконструкции жизненного и
научного пути историка искусства Лизаветы Левитской
(1899—1933), которая после окончания Киевского художественного института училась в аспирантуре Научно-исследовательской кафедры искусствознания. Значительное внимание уделено установлению факторов, побудивших Л. Левитскую обратиться к изучению настенных росписей, деревянных синагог и портретной живописи. С
этой целью проанализировано ее участие в работе семинара украинского народного искусства (руководитель —
Д. Щербаковский) и нового украинского искусства (руководитель — Ф. Эрнст) в Киевском археологическом институте и на Научно-исследовательской кафедре искус-
ствознания.